Ossengalpoeder

 

Het product van de lever en de slijmklieren van de galblaas. Gezuiverde ossengal heeft de volgende toepassingen in de schildertechniek:

 

1) Verleent grotere soliditeit, ‘body’, hechting en levendigheid aan de kleuren, hetzij gemengd met waterverven, hetzij gebruikt als glacis. Verhoogt op een bijzondere manier de levendigheid en de duurzaamheid van ultramarijn, karmijn en groen.

 

2) Heeft de eigenschap oppervlakken te ontvetten alsof het om een zeep gaat; dankzij deze kwaliteit kan een olieverfschildering met waterverf en tempera worden voorgezet, door het oppervlak met ossengal te vernissen en in voldoende hoeveelheid met waterverven en te mengen. (voor dit doel wordt ook wel verf, gemengd met lijm en melk gebruikt, die goed op schilderingen hecht die door dunne lagen vernis zijn bedekt.)

Turner begon een aquarel, zette deze dan voort met olieverf (na over de aquarel een of meer lagen fixatief te hebben gestreken) en voltooide de schildering met waterverf, opgelost in water waaraan hij een beetje ossengal had toegevoegd.

Ossengal vergemakkelijkt de spreiding van waterverven op perkament, op papier in het algemeen als het glad en vettig is op ivoor. In deze gevallen wordt ossengal met brandewijn verdund.

 

3) Begunstigt de aquarelschildering op glas als de ossengal met een beetje glycerine en Arabische gom is gemengd.

 

4) Dient om aquarelverven te doen hechten en maakt dat ze op andere mengsels en transparantie kunnen worden aangebracht.

 

5) Voorkomt dat verven gaan barsten als ze een oplossing van Arabische gom worden gebracht.

 

6) Het dient als mordant (gemengd met Arabische gom) voor het opleggen van bladgoud of bladzilver.

 

7) Voorkomt dat tekeningen die met potlood zijn gemaakt, vervagen als de ossengal in een glacis is aangebracht of verstoven.

N.B. Er rekening mee houden dat schilderingen die ossengal bevatten, alle min of meer veranderen. Daarom voorzichtig gebruiken.

 

Bereidingwijze van ossengal

Ossengal kan op de volgende manieren worden bereid:

 

Recept 1

a) De ossengal in een kommetje doen;

b) na 12 uur in een ketel overgieten (zonder daarbij het bezinksel mee te gieten) en laten opkoken en schuimen;

c) aan 1 liter water 44 centiliter (1 pint) ossengal, aldus gekookt en schuimend, 28 gr aluinpoeder toevoegen en de vloeistof op het vuur houden totdat het geheel goed gemengd is. Als het koud is geworden het in een fles doen en drie maanden bewaren, zodat de zware deeltjes bezinken, en zuiveren.

 

Recept 2

a) Laat 1 liter ossengal koken; na het te laten schuimen, er 15 gr zout aan toevoegen en mengen met ossengal met behulp van een vuurtje.

b) Van het vuur nemen, de stof in een fles gieten en licht gekurkt, ook drie maanden laten rusten.

 


Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$