Bladmetaal en Slagmetaal

Bladmetaal, slagmetaal, Dutch metal, imitatiebladgoud, imitatiebladzilver zijn in feite synoniem en zijn de imitatie varianten van echt bladgoud en bladzilver. Tevens is er een rood bladkoper en een aantal varianten die bewerkt zijn met chemicaliën, het oxydmetaal.  

Bladmetaal is niet edel en is daardoor ongeschikt voor buiten. Daar waar echt bladgoud in een binnensituatie garant staat als afwerking voor de eeuwigheid, moet bladmetaal gezien worden als een decoratief en goedkoop alternatief van tijdelijke aard. Bladmetaal geeft in feite ook geen meerwaarde aan een object zoals echt bladgoud. Als voorbeeld: Een object afgewerkt met echt bladgoud is hierdoor meer waard geworden en een afwerking met bladmetaal heeft dit effect niet.

Toch is werken met bladmetaal enorm populair. Goedkoop en in veel gevallen een aanvaardbare imitatie van echt edelmetaal, vaak beter en mooier dan een imitatie goudverfje.

Bladmetaal is veel dikker dan echt bladgoud of bladzilver, daarom zijn er speciale lijmsoorten om bladmetaal te plakken. Op bladmetalen wordt nooit kleurgarantie gegeven er zijn immers veel factoren die de kleur beïnvloeden. Bladmetalen worden goedkoop en grootschalig geproduceerd dat wil zeggen: Kleine foutjes, kleurverschillen, gaatjes enz. zult u moeten aanvaarden.

Imitatiegoud is heel dun messing blad. Er zijn 2 kleuren: Kleur 2,5, het meest gevraagd en is een mooi warme goud en Kleur 2 is iets roder doordat er meer koper inzit.
Imitatiezilver is heel dun aluminium blad. De kleur oogt harder dan echt zilver, maar is een aanvaardbare vervanger, zeker omdat aluminium nauwelijks oxideert in tegenstelling tot echt zilver dat enorm snel gaat oxideren en dan bruin/zwart wordt.
Koper is dun roodkoper blad, decoratief erg mooi.

Oxide metalen, dit is de kleur goud 2,5 maar dan met chemicaliën en warmte versneld geoxideerd. Er zijn 4 varianten: Rood, blauw, groen en zwart.

Kleuren: Goud 2,5, Goud 2, Aluminium en Koper.
In de industrie wordt veel het zogenoemde slagmetaal gebruikt. Dit is bladmetaal dat snel en goedkoop is geproduceerd. Met andere woorden er kan wel eens een hoekje af zijn, een gaatje inzitten enz. Slagmetaal wordt geleverd in het formaat van 16x16cm in doosjes van 10.000 vel. Deze 10.000 vel zijn onderverdeeld in 20 slagen van 500 vel. De velletjes liggen los op elkaar. Bij Linova kunt u het slagmetaal ook per slag van 500 vel kopen.

Kleuren: Goud 2,5, Goud 2,  Aluminium, Koper en Oxide Metalen.
Dit is de betere kwaliteit bladmetaal. De blaadjes zitten verpakt in boekjes van 25 velletjes. Tussen de velletjes zit een papiertje zodat u ze gemakkelijk per stuk kunt uitnemen. Bladmetaal wordt net als bij echt bladgoud en-zilver geleverd in een variant waarbij het velletje los in het boekje ligt en een variant (transfer genoemd) waarbij de velletjes op een transferpapier zitten geperst. Om het bladmetaal vast te zetten op het transferpapier wordt door de fabrikant gebruik gemaakt van een dun laagje was. Temperatuur en luchtvochtigheid bepalen hoe vast het bladmetaal zit. Soms zit dit vrij los en is dan lastiger mee te werken. Even in een warme omgeving neerleggen zodat de was weer gaat kleven en iets zwaars erop leggen: Probleem opgelost.

Wordt geleverd in Goud 2,5,  Aluminium en Koper. Een rol heeft een lengte van 50 meter. Het metaal zit tussen transferpapier maar zit niet echt vast op het papier.
Linova levert 6 breedtes uit voorraad. Een rol met een breedte van 156mm is een zogenoemde “masterrol” . Deze is uitermate geschikt om grote vlakken mee te bekleden. De velletjes zijn vierkant 156x156 mm. Als rol verwerkt op bijvoorbeeld een muur, lijkt het alsof u velletje voor velletje heeft geplakt, echter dat is niet zo u rolt immers de rol uit over de lijmlaag (permacoll). Met een speciale aandrukroller rolt u het bladmetaal vast op de ondergrond.

Dit is een product dat industrieel wordt verwerkt en per kilo wordt verkocht. Bladmetalen aanbrengen op de ondergrond en eventueel patineren.
Bladmetalen worden net als echt bladgoud geplakt op de ondergrond. Echter bladmetaal is veel dikker dan bladgoud, dus de lijmsoorten die voor bladgoud worden gebruikt zijn niet geschikt voor bladmetaal. Op een uitzondering na: De oliemixtion, deze functioneert indien de droogtijden korter worden aangehouden. Veel simpeler en effectiever is gebruik te maken van een speciaal hechtmiddel voor bladmetaal: Permacoll. Dit product is te verkrijgen in kleurloos/transparant en bolusrood. Bolusrood is een mooie kleur om een imitatie polimentvergulding te maken. Er is ook een Permacoll Patina waarmee u het bladmetaal een antieke look kunt geven. Als u bij het product Permacoll kijkt vindt u een uitgebreide werkwijze.

Let op! Bij transfer bladmetaal. Om het bladmetaal vast te zetten op het transferpapier wordt door de fabrikant gebruik gemaakt van een dun laagje was. Het is belangrijk om dit te weten als u het bladmetaal wilt vernissen. Wasrestanten zorgen voor een slechte hechting van een vernis. Een vernis waar oplosmiddel inzit gaat het gemakkelijkst, omdat het oplosmiddel de was enigszins doorbreekt. Bij het gebruik van een watergedragen vernis kan het zijn dat deze schift op het bladmetaal. Bij los bladmetaal en bladmetaal op rollen speelt dit niet. Wij adviseren dan een watergedragen zuurvrije vernis. Kölner Leaf Protect is een perfecte bescherming tegen aanraking en lichte belasting. Wilt u echter een slijtvaste afwerking dan dient u een slijtvaste coating aan te brengen in meerdere lagen. Plaats wel altijd eerst 1 laag Kölner Leaf Protect als tussenlaag.

Dank voor uw inschrijving!
Toegevoegd!
Opgeslagen!
$$$data$$$