Leemverf is een ecologische, minerale plafond- en muurverf voor binnen. Door de matte uitstraling is leemverf bij uitstek geschikt voor zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. Wij vertellen u in dit artikel onder andere hoe we leemverf aanbrengen, waarom we voor leemverf kiezen, welke leemverf kleuren er zijn en uiteraard komen ook de leemverf voordelen aan bod.
Wat is leemverf?
Leemverf is een natuurlijke en ecologische muurverf voor binnen. Leemverf is milieuvriendelijk, ademend, vochtregulerend, flexibel en antistatisch. Hierdoor verbetert u eenvoudig het leefklimaat van de ruimte waarin de leem muurverf is aangebracht. Veel mensen verwarren kalkverf en leemverf. Bij het aanbrengen van leemverf zijn er veel minder kleurnuances zichtbaar dan bij kalkverf. In dit artikel leest u alles over leemverf binnen in uw huis.
Dit maakt leemverf uitermate geschikt
Leem muurverf is uiterst gebruiksvriendelijk en milieuvriendelijk. Doordat leem muurverf eenvoudig te verwerken is en een lange verwerkingstijd heeft, kunt u in uw eigen tempo een perfect uitgevoerde schilderklus uitvoeren. Zonder al te veel problemen versmelten meerdere lagen leemverf in diverse kleuren tot een unieke kleurenpracht. Hierdoor brengt leemverf warmte, rust en leefcomfort in de ruimte waarin het is aangebracht. U kunt het met leemverf zo kleurrijk maken als u zelf wilt. Wilt u liever een rustig eindresultaat dat kunt u ook voor 1 kleur of ton-sur-ton kleuren kiezen.
Deze milieuvriendelijke muurverf van leem bevat geen oplosmiddel, geen bewaarmiddel en geeft tijdens het verwerken slechts een milde leemgeur af. Hierdoor kan deze muurverf tot de meest ecologische verf op de markt gerekend worden. Leem muurverf bestaat dan ook voornamelijk uit leem, water, krijt, zand en zetmeel. Door het gebruik van alleen maar natuurlijke pigmenten heeft leemverf meestal de prachtigste aardetinten die de ruimte zeer sfeervol en aangenaam maken. Leemverf is na het uitdrogen volledig veegvast, maar nooit watervast. Leemverf is uniek door zijn volledig reversibel karakter. Hierdoor is leemverf geschikt voor binnen en kan leemverf niet buiten toegepast worden.
Dit maakt leemverf uniek
Leemverf zien we vanwege zijn thermische isolatie, zijn antistatische eigenschappen en zijn vochtregulerende werking weer steeds meer gebruikt worden door veel nieuwe huisbezitters die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, iets anders dan anders willen of gewoon kiezen voor ecologische verf. En dan is leemverf een slimme keuze. Door zijn vochtregulerende werking kan leemverf namelijk vocht opnemen en weer afstaan wanneer dat nodig is. Daarmee is de luchtvochtigheid in huis constant op peil en daarmee gaat de leefkwaliteit omhoog, zelfs in goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen.
Leemverf zelf aanbrengen
Zelf leemverf aanbrengen is niet moeilijk. Met de juiste voorbereiding en producten wordt leemverf aanbrengen al een stuk makkelijker. Hier leest u hoe u leemverf aanbrengt in 5 stappen:
- Bereid de ondergrond goed voor
Verwijder loszittende verflagen en oneffenheden. Zorg ervoor dat de ondergrond stofvrij en vetvrij is. Indien het een zuigende ondergrond is breng dan indien nodig een geschikte primer om zuigingsverschillen weg te nemen. Hierdoor voorkomt u kleurverschillen. Zoals bij alle minerale, ademende verven en pleisters bepaalt de zuigkracht van de ondergrond mee de kleurintensiteit.
- Maak de leemverf aan volgens voorgeschreven mengverhouding en gebruik het juiste kleurpigment om uw favoriete kleur te maken.
- Breng de leemverf aan met spatel, blokkwast of roller.
Breng minimaal 2-3 lagen aan en houd tussendoor de droogtijd in acht.
- Leemverf extra beschermen tegen vocht, vlekken en slijtage?
Als u echt de leemverf wilt afnemen met een natte doek dan kunt u een geschikte watergedragen vernis aanbrengen. Let op: Door het aanbrengen van een vernislaag gaan alle eigenschappen waarom u voor leemverf gekozen heeft verloren. Door het aanbrengen van een vernislaag is de verf niet meer ademend, niet meer vochtregulerend en niet meer reversibel. We raden het dus niet aan om leemverf af te werken met vernis.
- Drogen
- Laat de aangebrachte verf goed drogen en houd er rekening mee dat leemverf terug oplosbaar is met water. Hierdoor is leemverf niet geschikt op vochtige ondergronden of in natte/vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders.
Leemverf voor binnen
Leemverf binnen is uiterst geschikt voor muren en plafonds. Door de mooie kleurnuances die u met leemverf kan verkrijgen en het uiterst matte en minerale uiterlijk geeft leemverf meteen een karakteristieke sfeer aan de ruimte.
Het grote voordeel van leemverf is dat door de volledig natuurlijke inhoudsstoffen leemverf geen nare verflucht afgeeft. De ruimte is dus meteen na het drogen van de verf in gebruik te nemen.
Welke kleuren Leemverf zijn er?
Leemverf is er in heel veel leemverf kleuren. Omdat leemverf met natuurlijk pigmenten op kleur wordt gebracht is de leemkleur muurverf altijd in prachtige, natuurlijke zachte kleurtonen. De leem verf kleur is dus volledig zelf te bepalen. Niet alleen de hoeveelheid pigment en de combinatie van de kleuren maar ook de ondergrond en de manier van aanbrengen is bepalend in de kleurbeleving op de ondergrond Leemverf kleuren zorgen voor een uniek en exclusief eindresultaat. Het is dan ook altijd aan te raden om eerst een staal te maken om zo de invloed op de kleur, de intensiteit en het eindresultaat vooraf te bekijken.
Leemverf bestellen bij Linova
Leemverf kopen doet u bij Linova. Zo bent u verzekerd van kwaliteit en kennis. Linova is al jaren specialist op het gebied van ecologische verf zoals leemverf, kalkverf en Kalei. Bestel eenvoudig leemverf op linova.nl. Wilt u snel aan de slag? Geen probleem. Linova heeft Leemverf zoals Stoopen en Meeus leemverf en de bijbehorende pigmenten op voorraad. Weet u niet zo goed hoe u leemverf aanbrengen het beste kunt doen. Geen probleem! Linova helpt u graag bij het leemverf bestellen en voorziet u dan ook van goed en eerlijk advies. U neemt eenvoudig telefonisch of per mail contact met ons op.
U kunt zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Via deze nieuwsbrief vallen we u niet lastig, maar voorzien we u van informatie over onze nieuwste producten, ontvangt u schildertips, leest u alles over ecologische verf en blijft u op de hoogte van onze acties en aanbiedingen.
Stoopen en Meeus Leemverf
Stoopen en Meeûs leemverf is gebruiksvriendelijk en milieuvriendelijk. Met Stoopen en Meeûs leemverf weet u zeker dat u kwaliteit in huis hebt. Daarnaast is leemverf van Stoopen en Meeus ecologisch, geluidsisolerend en antistatisch. Daarnaast is deze milieuvriendelijke muurverf vochtregulerend zodat er een gezond binnenklimaat verkregen kan worden in de hedendaagse sterk geïsoleerde woningen maar ook in de minder geïsoleerde oudere woningen.
Met de bijbehorende natuurlijke pigmenten van Stoopen en Meeûs maakt u uw favoriete kleur zelf. Helemaal naar wens en door meerdere lagen aan te brengen smelten de gebruikte kleuren mooi samen tot een natuurlijk eindresultaat met een prachtig natuurlijk product.
Wilt u weten welke leem muurverf kleuren er verkrijgbaar zijn bestel dan de leemverf kleurenkaart, kleurenfolder of een leemverf tester om de kleur in het echt te ervaren.
Veelgestelde vragen over leemverf
Leemverf is een 100% ecologisch product dat eenvoudig aan te brengen is. Daarnaast is leemverf antistatisch, vochtregulerend (beter binnenklimaat), geluidsisolerend en warmteregulerend. Leemverf bevat geen enkel oplosmiddel of bewaarmiddel, is niet irriterend en volledig onschadelijk.
Daarnaast is leemverf uniek door zijn volledig reversibel karakter. Gebruik leemverf binnen. Leemverf buiten gebruiken is helaas niet mogelijk, gebruik hiervoor bijvoorbeeld Kalei verf.
Nadat de leemverf in de juiste verhouding is aangemaakt brengt u deze aan met een roller, blokkwast of spaan. Door de lange open-tijd (verwerkingstijd) kunt u leemverf aanbrengen precies zoals u dat het wenst.
Leemverf aanbrengen met een blokkwast
Leemverf wordt met een blokkwast in 2 lagen kruislings of vlammend aangebracht. Op deze manier krijgt u een typisch genuanceerd leemverf eindresultaat met kwaststrepen.
Om de eerste laag sneller aan te kunnen brengen kunt u kiezen om deze aan te brengen met een roller. Hiervoor is bijvoorbeeld een viltroller met poolhoogte 5 mm erg geschikt. De 2e laag kan eveneens gerold worden, wat resulteert in een strak, egaal en mat uitzicht.
Wilt u toch het typische leemverf eindresultaat breng dan over de gerolde laag een laag leemverf aan met een blokkwast.
Door de leemverf iets minder te verdunnen dan wanneer je deze met een kwast of roller aanbrengt kun je leemverf met een spaan
aanbrengen in 2 of meerdere dunne lagen ( max. dikte 0,1 mm). Nadat de eerste laag volledig droog is mag de tweede laag aangebracht worden. Zodra deze aangedroogd is kan de leemverf laag met een schone spaan voorzichtig gladgestreken worden. Hoe meer de verf droogt, des te meer druk er gegeven kan worden op de leemverflaag. Dit noemen de schilders polieren. Let op: hoe langer u de laag poliert, des te donkerder, zachter en gladder het eindresultaat wordt. Door de leemverf te polieren zal deze ook steeds glanzender worden. Het matte minerale effect gaat dan verloren.
We adviseren u om minimaal 2-3 lagen aan te brengen.
Om de eerste laag sneller aan te kunnen brengen kunt u kiezen om deze aan te brengen met een roller. Hiervoor is bijvoorbeeld een viltroller met poolhoogte 5 mm erg geschikt. De 2e laag kan eveneens gerold worden, wat resulteert in een strak, egaal en mat uitzicht.
Wilt u toch het typische leemverf eindresultaat breng dan over de gerolde laag een laag leemverf aan met een blokkwast.
Afhankelijk van de aangebrachte laagdikte is de droogtijd tussen de lagen circa 2 uur. Het is belangrijk om de eerste laag volledig te laten drogen voordat de tweede laag wordt aangebracht.
Omdat u de kleurpigmenten aan de basis leemverf
toevoegt is het gemakkelijk om uw persoonlijke kleurtint en intensiteit te verkrijgen. Houd er wel rekening mee dat u bijhoudt hoeveel pigment er wordt toegevoegd zodat er op een later moment dezelfde kleur aangemaakt kan worden.
Leemverf is ademend, vochtregulerend en vochtabsorberend. Daardoor is leemverf niet afwasbaar. U kunt muren en plafonds die met leemverf zijn geschilderd dus enkel met een droge doek (of zeer licht vochtige doek) voorzichtig afnemen.
Leemverf is een zeer ecologische en milieuvriendelijke muurverf. Door het unieke reversibel systeem van leemverf kunt u leemverf verwijderen door deze te bevochtigen en vervolgens van de muur af te schrapen. De laatste restjes leemverf zijn daarna eenvoudig met een spons en water te verwijderen.
Door de samenstelling van leemverf en de reversibiliteit van leemverf kan enkel ecologische muurverf binnen aangebracht worden. Leemverf buiten gebruiken is helaas niet mogelijk, gebruik hiervoor bijvoorbeeld Kalei verf.