Nee, wij werken niet met de twee grote bekende merken die veel geld besteden aan marketing. We werken met kleinere fabrikanten die de kwaliteit in het blik stoppen en niet in een radio of tv commercial. U betaalt voor kwaliteit, u krijgt bij Linova het allerbeste.
Natuurlijk, schilderen is een vak, daarom bedienen wij door heel Nederland en België de beste schildersbedrijven, klein en groot. Snelle levering, service en advies eventueel in samenwerking met de technisch adviseurs van onze fabrikanten. Maar ook als doe-het-zelver wilt u de beste verf voor het beste resultaat. Gewoon proberen, als u het verschil eenmaal kent gaat u echt niet meer naar de bouwmarkt voor een pot verf.
Wij bieden onze producten voordelig aan. De prijzen die u in beeld ziet zonder dat u bent ingelogd gelden voor iedereen. Heeft u een bedrijf? Dan kunt u uw speciale inkoopcondities inzien door een zakelijk account bij ons aan te maken!
Een kleine uitleg: De verfindustrie kan heel gemakkelijk van zeer goedkope grondstoffen een redelijke pot of emmer “doe-het-zelf” verf maken. Wat is goedkoop? Water en krijt, wat is duur? Bindmiddel en pigment. De verhouding van deze grondstoffen bepaalt in grote mate de kwaliteit van de verf. Linova werkt zoveel mogelijk met Nederlandse verffabrikanten, zij maken verf voor ons klimaat en onze kwaliteitswensen.
In onze kleurmakerij hebben we van elk merk een mengmachine staan, in totaal 7 stuks. Omdat we met de originele pigmenten en fabrieksrecepten werken kloppen onze kleuren altijd 100%. Naast de kleuren van onze merken mengen wij voor u in onze producten de kleuren van alle bekende kleurenwaaiers o.a.
- RAL
- Sigma
- Sikkens
- Histor
- Flexa
- NCS
- Gamma
- Farrow & Ball
- Painting the Past
- Pure & Original
- en nog 500.000 andere kleuren
In de webshop vindt u bij de verfproducten een handige kleurenkiezer waar alle kleuren in staan vermeld.
Heeft u technische vragen of is het handig als wij u helpen met een kleuradvies laat het ons even weten.
Een spoedcursus schilderen, waar moet u op letten?
Er zijn veel mogelijkheden en ook best veel zaken waar u op dient te letten. Hoe bepaalt u uw keus voor de juiste producten?
Als particulier mag u nog steeds met oplosmiddelhoudende verf binnenshuis schilderen. Een professionele schilder mag dit niet volgens de Arbo wet. Hij of zij zou dan dag in dag uit in de oplosmiddeldamp staan en dat is zeker niet gezond. Ook zwangere vrouwen en kleine kinderen kunnen beter niet in aanraking komen met de damp van oplosmiddel. Er wordt nog wel eens gedacht dat er met watergedragen verf geen mooie resultaten behaalt kunnen worden, dit is inmiddels achterhaald. De verfindustrie heeft deze verven inmiddels zo doorontwikkeld dat iedereen er mee kan schilderen en een prachtig resultaat kan behalen. Vaak zelfs beter dan met de ouderwetse oplosmiddelhoudende verf.
Een watergedragen verf droogt snel, stinkt niet, is sterk en geeft minder kans op vergeling. Ons advies: Schilder binnen zoveel mogelijk met verfproducten zonder oplosmiddel.
Hierover moet u altijd even goed nadenken. Een verf op een keukenkastje of tafelblad heeft andere eigenschappen nodig dan een verf aan de binnenkant van een buitenkozijn. Aan de hand van enkele voorbeelden kunt u uw keuze bepalen.
De binnenkant van de buitenkozijnen moeten altijd met een sterke verf behandelt worden. Belangrijk is dat deze laag geen transport van waterdamp naar buiten toelaat. Anders wordt simpelweg de verf aan de buitenkant eraf geduwd. Dus als het binnen niet goed geregeld is kunnen er buiten problemen ontstaan. Het allerbeste is om voor de binnenkant van een buitenkozijn een glansverf te gebruiken. Deze sluiten het beste af. Als u liever een zijdeglans/satijn afwerking heeft dan zet u deze over een glansverf heen, dan is het altijd perfect. Het zelfde geldt overigens voor alle houten delen die in contact staan met buiten, dus bijvoorbeeld ook de binnenzijde van een buitendeur.
Uiteraard dient ook het kitwerk bij de ramen goed in orde te zijn. Voor alle kozijnen die geheel binnenshuis zitten is de keuze veel vrijer, eigenlijk kan alles; mat, satijn, glans of transparant.
Voor deuren zeker geen matte verf toepassen, het oppervlak van matte verf is ruwer en zal hierdoor meer vuil aanpakken. Matte verf is ook moeilijker te reinigen, u kunt daar beter een glans of satijnverf voor gebruiken. Voor top schilderwerk in satijnafwerking altijd onder de satijnverf een glansverf schilderen, glansverf vult namelijk beter en geeft een gladder oppervlak.
De huidige satijn en glansverven zijn sterk. Soms vraagt een toepassing een extra sterke verf. Bijvoorbeeld ondergronden die heel vaak worden aangepakt, denk aan een trapleuning of ondergronden die het zwaar te voorduren hebben of vaak gereinigd worden bijvoorbeeld: Een tafel, werkblad of keukenkastjes. Voor deze oppervlakken raden wij een 2 componenten verf aan. Dit is een watergedragen verf met als 2e component een harder. Deze verf is zo slijtvast dat deze ook geschikt is voor houten vloeren en bijvoorbeeld traptreden. .
Let op! Veel ondergronden waarvan u denkt dat het hout is, zijn echter van kunststof. Voor kunststof wordt altijd eerst een hechtprimer gebruikt alvorens het verfsysteem te plaatsen.
Alle verven zijn aan te brengen met een rolletje. Een vilt rolletje werkt het best. Voor de 2 componenten verf zijn er speciale rollers. Kwasten van varkenshaar of speciale kwasten voor watergedragen verf.
Ondergronden moeten stabiel, schoon en stofvrij zijn. Een grondverf en tussenlaag worden altijd gladgeschuurd met bijvoorbeeld korrel 220-240 alvorens de volgende laag op te brengen.
Er zijn veel soorten muurverf. Neem altijd een goede kwaliteit muurverf, dit scheelt u veel werk en ook in het gebruik is een goed wasbare of schrobvaste verf erg prettig.
Het lijkt allemaal heel gemakkelijk, u neemt een roller en u gaat aan de slag. Toch zitten er nog een aantal addertjes onder het gras. Deze hebben vooral te maken met de ondergrond en de ruimte die u gaat schilderen. Bepaalde kleuren muurverf dekken minder goed en zijn daardoor moeilijker te schilderen.
Aan de hand van onderstaande vragen geven wij u een advies
Neem een vochtige doek en wrijf over de ondergrond. Geeft de ondergrond af? Of blijft deze stoffen (we zeggen in het schildersvak de ondergrond poedert) dan is de ondergrond niet geschikt om direct op te schilderen. U moet zeker een voorstrijk of impregnatie middel gebruiken zodat u een stabiele ondergrond als basis heeft.
Een ondergrond die bladdert of waarbij stukken loskomen kan niet worden behandelt met een voorstrijk, dit heeft geen zin. Als de ondergrond een veegvaste verf of een witkalk is, kunt u deze met water oplossen en eraf wassen. Is de ondergrond echter een wasbare verf dan heeft u een afbijtmiddel nodig. U kunt een mild afbijtmiddel gebruiken bijvoorbeeld: Fluxaf Green.
Dit is vervelend want deze zullen steeds terug komen door de nieuwe verflaag heen indien u niet de juiste maatregelen neemt. Uiteraard dient u de ondergrond eerst zo goed mogelijk te reinigen. Clearline Verfreiniger is hiervoor een goed product. De vlekken dienen geïsoleerd te worden met een speciale isolatieverf zodat ze niet meer kunnen doorbloeden, we adviseren hiervoor de Boskalit isoleergrond. Daarna kunt u het geheel overschilderen. Voor lichtere verontreinigen zoals nicotine aanslag kunt u ook gebruik maken een isolerende muurverf zoals Boonstoppel Isolerende muurverf
Het kan natuurlijk voorkomen dat de bestaande ondergrond heel donker is en wilt u naar een lichte kleur of andersom. Ook zijn sommige heldere kleuren zoals fel geel, groen, blauw en rood best moeilijk te schilderen. Belangrijk is dan de juiste ondergrondkleur te gebruiken. Vaak heeft u dus een extra laag nodig. Soms kan dit beter een andere kleur zijn dan de eind kleur. Wij adviseren u graag over de juiste ondergrondkleur.
Zeker in badkamers, souterrains, kelders, kunt u last hebben van schimmelvorming. Een schimmel kan alleen ontstaan als er vocht aanwezig is. Er zijn speciaal schimmelwerende verfproducten zoals Boonstoppel schimmelwerende verf. Dit soort producten werken tot op zekere hoogte en bevatten giftige stoffen die de schimmel doden. Het is echter vaak beter om het probleem aan te pakken: Betere ventilatie of verdeling van de warmte in een ruimte. Vaak komt warmte niet goed in de hoeken en hier ziet u dan schimmel ontstaan.
Muurverf wordt over het algemeen ingedeeld in 3 klassen:
- Veegvast: als u er langs veegt mag de verf niet afgeven
- Wasbaar: als u er met een natte doek overheen gaat mag de verf niet afgeven
- Schrobvast: deze verf moet u nat kunnen reinigen.
Veegvaste verf word weinig gebruikt in een normaal woonhuis, echter bij monumenten kan het een zeer goede keus zijn. De verf is waterdamp open en is gemakkelijk weer te verwijderen wat een pluspunt is bij historisch-ornamentaal stucwerk.
De meeste verven die wasbaar zijn, zijn ook schrobvast. In een normaal huishouden is het nu eenmaal handig dat vlekken verwijderd kunnen worden. Het schoonmaken gaat altijd gemakkelijker op een zijdeglans muurverf dan op een matte muurverf. Bovendien kan bij het boenen op een matte muurverf een glans plek ontstaan, door het wrijven polijst u de verf.
Dit zijn persoonlijke keuzes, de een zegt het maakt mij niet uit en de ander zegt ik wil hier zeker bewust mee omgaan. We spreken vaak nog steeds over Latexverf terwijl het hier gaat om acrylverf. Deze verf wordt het meest gebruikt. Er zijn echter ook steeds meer mensen die zeggen; ik wel geen laagje plastic (acryl) op de muur. Het voelt niet goed. Hiervoor zijn er prima alternatieven, de Minerale verf van Keim of de Kalkverf en Leemverf van Stoopen & Meeûs. Ook zijn er muurverven waarbij het bindmiddel geen acryl is maar bijvoorbeeld een materiaal op basis natuurlijke grondstoffen, bijvoorbeeld Maril van Aquamarijn of Biobased krijtverf van Copperant.
Uiteraard gaat u eerst alles afdekken zodat de verfspatten geen schade aan kunnen richten, afdekvlies en stucloper zijn erg handig.
U maakt het uzelf echt veel gemakkelijk als u de roller op een Verlengstok plaatst. Door de grotere slag die u kunt maken wordt het eindresultaat beter en kunt u veel sneller werken. Een goede roller die de verf goed opneemt is belangrijk wij adviseren u deze allround roller: Jumbo Prof Verfroller. Plak de randen af zodat u vlot kunt schilderen. De kanten kunt u eerst met een kwast schilderen, er zijn speciale hoekkwasten om de randjes te schilderen. Neem een ruime verfbak of verfemmer met rooster. Kleine bakjes werken niet lekker, u kunt de roller niet goed uitrollen en het wordt vaak een hoop geknoei. We hebben een extra grote verfbak in ons assortiment. Uiteraard de verf altijd eerst goed roeren met de hand of machinaal met een mengstaaf op de boormachine. Overigens wordt bij ons alle verf geschud voordat wij deze meegeven of verzenden. Voor muurverf hebben wij een speciale machine die de verf niet alleen schud maar ook extra mengt doordat de emmer over de kop ronddraait.
Meestal zien we bij mensen die niet vaak schilderen dat er te weinig verf op de rol zit. Deze moet juist lekker vol zitten met verf zodat u lang en vol kunt rollen. Dit spaart tijd en geeft het mooiste resultaat.
Linova wenst u veel schildersplezier!